Jak naučit dítě podnikavosti? Odpovídal Martin Smrž

Chat je uzavřený13.12.2018 15:00

Martin Smrž.

Co je to Junior Achievement? Jaké jsou hlavní aktivity této neziskové organizace? Co mám udělat pro to, aby se mé dítě učilo podnikavosti a finanční gramotnosti? Jak naučit dítě podnikavosti? Podporuje náš vzdělávací systém učení se podnikavosti  či finanční gramotnosti? Ptejte se Martina Smrže. Host odpovídá ve čtvrtek 13. prosince od 15.00.

Martin Smrž je od ledna 2018 ředitelem neziskové organizace Junior Achievement Czech, která  vzdělává studenty v oblasti podnikavosti a finanční gramotnosti  Organizace  JA také připravuje mládež na budoucí zaměstnání. Sama organizace je jednou z více jak 120 kanceláří Junior Achievement ve světě.  Smrž vystudoval College of Martin v Americe, rozjížděl  první placenou televizi u nás MultiChoice/Filmnet a zaváděl v České republice  i  první peoplemetrové měření sledovanosti televize. Působil jako několik let jako ředitel ve společnosti AquaGolf a dále jako marketingový ředitel v UPC.

 

Chat

  • DIS

    Jak dokážete přesvědčit, že Junior Achievement Czech je seriózní projekt?

  • Host chatu

    Myslím, že jsou 3 ukazatele, které dokáží ukázat serióznost projektu. Za prvé JA Czech je akreditovanou organizací MŠMT a naše školení pro učitele jsou akreditovaná školení. Za druhé, historie jak organizace v ČR tak programů JA v ČR. Program JA Studentská Firma v ČR běží 26 let. Organizace samotná tu je již od roku 1992 a za celé toto období prošlo přes všechny programy více jak 300,000 studentů. V neposlední řadě je garantem i správní rada naší organizace, která je tvořena osobnostmi českého businessu a vrcholnými představiteli velkých nadnárodních společností.

  • SK

    Jak naučit dítě podnikavosti?

  • Host chatu

    Věříme, že nejefektivnější cesta je praxe. Snažíme se studentům nastínit jak jsou jednotlivé předměty, které se učí, potřebné v různých částech "Podnikatelského plánu". A pokud reálně musí nejdříve svůj produkt vymyslet a odpovědět si na otázky, kdo je cílová skupina a jaký problém této skupiny řeším, začne se jim skládačka podnikání vynořovat v jasnějších obrysech. A pokud pak musí svůj produkt i vyrobit a prodat, je obrázek úplný. Student pak ví, jaké jsou role zaměstnanců ve firmě, jak se překonávají překážky při realizaci a zároveň jak rychle prezentovat svůj produkt, tak abych vyjmenoval ty nejpodstatnější benefity pro mého zákazníka.

  • SK

    Podporuje náš vzdělávací systém učení se podnikavosti či finanční gramotnosti?

  • Host chatu

    V podstatě podporuje. MŠMT a další ministerstva a organizace si uvědomují, že podnikavost je klíčová schopnost jak podnikatele tak dobrého zaměstnance a tudíž se snaží školy motivovat k zavádění výuky podnikavosti do škol, ale vždy pak záleží na přístupu jednotlivých škol. Prostředky na zavádění do škol existují. Nástroje a školení pro učitele existují a je jen na každé škole, zda se do toho pustí. Mnoho učitelů se obává, že na to nemají dost zkušeností, ale tato obava je lichá. Jak jsem již říkal, naše společnost Junior Achievement pořádá akreditovaná školení pro učitele, kde přednáší odborníci z oboru. Ti jim předávají i materiály vhodné pro přiblížení problematiky studentům. Zároveň podporujeme i studenty pomocí webinářů na různá témata vztažená k podnikání. A učitel je pak v podstatě jen průvodcem studentů v programu a velká část zodpovědnosti je na studentech. Nakonec je to jejich projekt a právě na něm se učí zodpovědnosti. Dále věříme, že programy jsou i zábavné díky vstřebávání učiva pomocí "LearningByDoing", kdy umožňují studentům např. vytvořit si vlastní logo, vlastní reklamu, udělat si malou kampaň na prodej svého produktu. Například vítězové minulého ročníku udělali crowdfundingovou kampaň a získali přes 70,000 Kč z prodeje svého produktu. Atraktivní je též účast na studentských veletrzích, možnost vyhrát svou kategorii a nebo možnost reprezentovat ČR na mezinárodním fóru.

  • DENMARK

    Jak se jako vzdělavatel studentů díváte na komunistický režim v ČR před r. 89

  • Host chatu

    Velmi negativně. Díky němu jsem se sám rozhodl ČR opustit a jsem rád za všechny změny, které přišly s rokem 1989. Zároveň doufám, že už se nikdy u nás neuchytí režim jedné strany.

  • ANTI

    Je Milan Smrž Váš příbuzný?

  • Host chatu

    Není, teda pokud mi rodiče něco netají :-)

  • Jirka

    Co vás do JA přivedlo? Případně jak jste se o něm poprvé dozvěděl?

  • Host chatu

    Dozvěděl jsem se o něm překvapivě až v minulém roce. Ale okamžitě mě chytil za srdce svým posláním a náplní práce. Práce na projektech JA mi připadá smysluplná a mám z ní pocit, že má svou váhu a může, pokud jí budeme dělat dobře, mít velké dopady na konkurenceschopnost mladé generace a tím v konečném důsledku i na celou naši společnost a Českou republiku. Podnikavost je prvek, který rezonuje samozřejmě u podnikatelů ale zároveň i u zaměstnavatelů. Každý zaměstnavatel ocení "podnikavého" (kreativního) zaměstnance, který je schopen proaktivně řešit problémy v chodu společnosti, dobře komunikovat, fungovat v týmu atd.. a to jsou prvky, které v JA Studentské firmě studenti poznají a vyzkouší si je a orientují se v nich.

  • Táňa

    Máme na základních nebo středních školách nějaký předmět, který by podnikavosti učil? Kromě ekonomie nebo společenských věd jsem nic jiného nezaregistrovala.

  • Host chatu

    Naše programy mohou být součástí vyučování ať už jako předmět "povinný" (např. Aplikovaná Ekonomie na Obchodních Akademiích, Ekonomika, Cvičná Firma atd..) nebo volitelný (např. jako součást výuky Společenských věd, Ekonomie atd..). Poslední možností je mít JA Studentskou Firmu na škole jen jako "Kroužek" pro limitovaný počet studentů, kteří si chtějí podnikání vyzkoušet. Na základních školách jsou naše programy zařazovány třeba do předmětu Občanská nauka nebo Dílny, ale v podstatě lze tento předmět zařadit "kamkoliv" v rámci mezioborové výuky.

  • Antonín

    Co je to Junior Achievement?

  • Host chatu

    Junior Achievement a nebo také zkráceně JA je jedna z nejstarších a největších nevládních neziskových organizací. Založena byla již skoro před 100 lety v USA a nyní působí ve více než 120 zemích světa. U nás v České republice ji založila ikona české podnikavosti pan Tomáš Jan Baťa již v roce 1992 a je skvělé, že i po 27 letech je Baťova rodina stále osobně angažovaná v aktivitách JA. Nyní je to vnuk pana Baťi, Thomas A. Bata, se kterým spolupracujeme na vizi naší organizace. JA má tři hlavní pilíře své činnosti. Všechny aktivity jsou zaměřené na mládež - učíme ji finanční gramotnost a podnikavost a připravujeme ji na zaměstnání. Je nutno podotknout, že naše aktivity jsou podporovány primárně společnostmi v rámci jejich CSR (Corporate Social Responsibility) aktivit. Jsme velmi rádi za podporu nadnárodních společností typu Citibank, AT&T, NN, Raiffeisen nebo Metlife, ale zároveň pracujeme i s ryze českými společnostmi jako je například Dermacol a mnoho dalších. Je celkem normální, že pokud společnost podniká na určitém území, snaží se v rámci země nebo regionu něco společnosti vrátit. V našem případě se jedná o investici do mládeže pomocí programů Junior Achievement. S našimi dárci se snažíme podpořit podnikavost žáků a zároveň školit učitele v této problematice. Pokud jsem mluvil o podpoře velkých společností, jsme rádi i za podporu menších podnikatelů z regionů, kteří nás podporují buď finančně menšími dary a nebo také jako mentoři studentů. Pro studenty je to ideální možnost pobavit se o problémech ve studentském podnikání přímo s lidmi, kteří jsou schopni své zkušenosti předat.

  • Lenka

    Jaké jsou hlavní aktivity této neziskové organizace?

  • Host chatu

    JA Czech má programy od mateřských školek, kde se věnujeme spíše otázkám finanční gramotnosti, přes základní školy, kde se už objevují prvky jako profesní orientace pro druhý stupeň základních škol a nebo ABECEDA Podnikání pro stejnou cílovou skupinu. Zde se snažíme pomocí interaktivních programů a her vysvětlovat principy jak funguje firma, role zaměstnanců v ní atd. Pro střední školy máme náš největší program a tím je JA Studentská firma. V tomto programu, který je primárně určený pro žáky 3. ročníků středních škol, si studenti vymyslí vlastní výrobek nebo obor podnikání a reálně po dobu 8-10 měsíců dělají všechny činnosti jako reálná společnost. Vzhledem k tomu, že se jedná o podnikání za účelem vzdělávání, studentské firmy podnikají ve zmírněném režimu co se administrativy týče a na konci školního roku musí svou studentskou firmu ukončit. Program může být součástí školní výuky jako povinný nebo volitelný předmět, nebo čistě jako kroužek pro aktivní studenty ve škole. Největší dopad na studenty program má, pokud je ve škole v prvních dvou podobách. Určitě velkým lákadlem může být jednak každoroční evropské finále, kterého se účastní studenti z dalších 41 zemí Evropy. Dalším z lákadel je patronace americké ambasády nad tímto programem, které vrcholí setkáním v rezidenci amerického ambasadora v Praze, kde jsou odměněni nejlepší studenti z tohoto programu - JA Award. Podobný program jako je JA Studentská firma máme i pro studenty universit.

  • Lukáš

    Co mám udělat pro to, aby se mé dítě učilo podnikavosti a finanční gramotnosti?

  • Host chatu

    Nejlepší cestou je promluvit se svojí školou o tom, že podobné programy na škole vašeho dítěte chcete. JA Czech je akreditovanou organizací MŠMT a realizuje 8 různých školení pro pedagogy a zároveň poskytuje manuál jak program podnikavosti na školách realizovat. Na druhou stranu je potřeba zájem ze strany školy podobnou zkušenost žákům na škole umožnit. Každopádně naše výzkumy realizované renomovanou výzkumnou agenturou Nielsen Admosphere nám ukazují, že rodiče dětí takovou možnost pro své děti chtějí. 76% rodičů si přeje tento předmět jako povinný a 97% rodičů jako volitelný. My v současné době pokrýváme zhruba 10-15% českých středních škol, ale máme vizi být do 2020 na 20% škol a do 2022 na 50% škol. Při takovém pokrytí se domníváme, že program bude mít podstatný vliv na ekonomiku a celkovou konkurenceschopnost ČR.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov