Jak vytvořit příjemnou a na údržbu nenáročnou zahradu? Ptali jste se Ferdinanda Lefflera

Chat je uzavřený17.04.2019 13:00

Ferdinand Leffler.

Jak vytvořit příjemnou a na údržbu nenáročnou zahradu? Co je důležité mít na paměti při jejím budování? Zvládne laik a nadšenec odvést práci správě tak, aby rostliny netrpěly? Jarní příprava zahrady je v plném proudu, čím teď pokračovat? Ptejte se zahradního architekta Ferdinanda Lefflera. Host odpovídá 17. dubna od 13.00.

Ferdinand Leffler vystudoval vystudoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze, po studiích absolvoval stáže v zahraničí. Působil v Anglii, Skotsku či Francii a prosadil se i v USA. V roce 2009 založil atelier Flera, který patří k největším v Evropě a kde se věnuje projektům soukromého i veřejného prostoru. Několikrát se svým týmem získal titul Zahrada roku. Úspěšně realizuje projekty v Evropě i ve světě (od Kanady po Zanzibar).

Dále je spoluautorem a moderátorem televizního pořadu, vydal knížku o zahradách a knížku pro děti Kukadýlko. Pořádá každoroční výstavu umění ve veřejném prostoru Umění ve městě. Angažuje se v exteriérovém umění i v osvětě o zahradní architektury. Zpívá v rockové kapele "Boys don‘t cry", má čtyři děti a se svou velkou rodinou žije v domku nedaleko Prahy. Ve vztazích i v zahradách oceňuje pravdivost a upřímnost bez přetvářek.

Chat

  • SOD

    Je zahradní architektura věda?

  • Host chatu

    Dobrý den, díky za otázku:) Těším se na tyhle rozhovory s vámi. Zahradní architektura není věda a je škoda, že se z ní občas věda dělá. Je to využití selského rozumu a empatie. Empatie vůči sobě sama. A pak samozřejmě znalost, spousta znalosti...ale to už je řemeslo: rostliny, půda, podnebí, konstrukce, statika...

  • SOD

    Jaká je česká zahradní architektura?

  • Host chatu

    Čím dál tím autentičtější. Myslím si, že výrazně za světem nepokulháváme. Tedy za tím okolním blízkým světem. Jinde jsou země drsnějšího charakteru...Skandinávie, Kanada: tam mají k té opravdovosti a přirozenosti tak nějak logicky blíže.

  • SK

    Jakou zahradní architekturu preferujete vy pro sebe - pro své soukromí?

  • Host chatu

    Miluju zahradu, která mi poskytně odpočinek, útočiště. Místo, kde mohu být jen sám se sebou. Místo, kde jsem zcela odstřižen od okolního světa. Zahrada mi nabízí úplně jiné prožitky než můj dům. Chci se nadechnout, ohřát se na slunci a třeba i občas zmoknout.:)

  • DENMARK

    Jak podle Vás Češi vnímají zahradní architekturu?

  • Host chatu

    Je to jako s vařením...s gastronomií. Před deseti lety to byla okrajovka s vnímání bylo spíš povrchní, nešlo se do hloubky. Slovy kuchaře: používali se vesele dochucovadla, přísady, náhražky. Pak jsme ale prozřeli a dnes si raději dáme jednoduché, ale kvalitní jídlo s příběhem. Stejně je to se zahradami dnes.

  • Brumlicek

    Dokáže udělat laik nadšenec správně zahradu rodinného honu, nebo potřebuje odborníka? Děkuji za odpověď 😊

  • Host chatu

    Jasně. Já mám ty "laické" zahrady moc rád. Jen je třeba postupovat koncepčně a to může laik stejně jako odborník. A také zdopovědně: tedy k sobě, potřebám mé rodiny ale i k životnímu prostředí. Nikde neni dáno, ře na toto mají zahradní architekti patent. Naopak: vášnivý laik, který sám sobě umí klást otázky je schopen svým potřebám porozumět nejlépe. Je tam jen jedno velké riziko. Jmenuje se nadhled. To prostě k plánování zahrady potřebujete, bez toho se neobejdete. Pokud ho nejste schopni, potřebujete architekta.

  • Kamila

    Mohu ještě teď zahradu připravit na jarní a letní období? Jedna se především o travnatou plochu s par trvalkami a také se stromy (již byly orezany). Předem děkuji za odpověď,
    Kamila K.

  • Host chatu

    Teď je ten nejlepší čas. Jen to sucho je limitní. Od začátku roku jsme se setkal s pár zahradníky, kteří chtějí sít trávníky až na podzim, aby využili zimní vláhu. Já osobně bych to lajsnul i teď. Jen budete muset trávník první 3-4 týdny uzalévat po prvním deštíku. Ostatní sázejte, ale vodu dopřát v prvních dvou sezonách musíte.

  • Kvetka

    Dobrý den,

    Nevím, zda toto není otázka mimo Váš obor, ale jakou pokojovku byste doporučil do ložnice?

    Hezký den

  • Host chatu

    Adélu:)

  • Vendula

    Dobrý den, často využíváte k osázení zahrad břízy. Mám je také velmi ráda, ale bojím se její velikosti (bydlíme v malém baťovském domku s malou zahrádkou). Jaké kultivary využíváte k osázení vy? Jak si poradíte s jejich velikostí? Děkuji. Ráda bych ještě dodala, že mi jste velkou inspirací!

  • Host chatu

    Betula jacquemontii nebo utilis doorenbos. Díky za podporu.

  • Mila

    Jak velkou máte svojí vlastní zahradu? A máte na ní čas? :) děkuji a krásné velikonoce

  • Host chatu

    Mám zahradu cca 800 m2 a času na zahradu asi nikdy neni dost, ale na druhou stranu, když je dobře založena, tak vám to odpustí. Musím se přiznat, že mě právě tytyo Velikonoce čeká naprosto zásadní rekonstrukce naší rodinné zahrady. Rezignoval jsme na své 3 čtyřnohé kamarády a zakládám nově naší zahradu bez trávníku. Doma na mě čekají stovky rostlin k osazení. Dlouho jsme se takhle na Velikonoce netěšil. Opravdu.

  • Katka

    Dobry den,
    resime zivy plot na zahrade u bytoveho domu. Od developera zde mame vysazene kdoulone, ktere sice krasne kvetou, ale maji hodne trnu a dlouho je nikdo neudrzoval a nam se moc nedari dat jim nejaky tvar a rad... Zvazujeme uplnou zmenu. Muzete doporucit nejake kere, ktere zvladnou i vetrnejsi misto a zaroven odolaji utokum malych najezdniku :-) (mame dve male deti, syn uz se o stavajici kere mnohokrat poskrabal)? Dale by me zajimala rada na docasne reseni toho, ze zmizi prirozena bariera mezi zahradou a ulici, zustane jen pletivovy plot. Do te zelene tkaniny, co si lide na ploty davaji, se nam vubec nechce.
    Dekuji
    Katka
    PS: Vas porad je moc pekny, balzam na dusi a spousta inspirace, diky vsem ;-)

  • Host chatu

    Katko, díky. Jděte do ptačího zobu: Ligustrum vulgare nějakou jednoduchou zelenou formu. Žádné panašády. Je to velmi vděčný materiál. Mám také rád habry a pokud nepotřebujete monokulturu, vybírejte ze snadno rostoucích nenáročných skupin dřevin: lísky, šeříky, svídy, kaliny. Dočasná zábrana je problém, myslete na to, abyste rostlinám za plotem nevzala moc světla! K přírodnímu typu architektury docela dobře pasují proutěné ploty. Mrkněte na www.prouteneploty.cz

  • Alena

    Máte nějaký tip, na co laikové při zakládání zahrady často zapomínají nebo co podceňují, a pak to působí problémy?

  • Host chatu

    Zapomínají na to, že se zahrada má vymyšlet jako celek. Tedy ne jeden koutek za druhým. Tak se samozřejmě pak dá realizovat, ale na začátku musí být spojující myšlenka, rozložení aktivit a radostí ve vaší zahradě. Z konkrétních realizačních drobností je to pak často absence trvalkového patra, nastýlání záhonů jakoukoliv textilií je obří chyba českých zahrad, dále příliš masivní sázení jehličnatých dřevin a pak je to nepoužívání lokálních materiálů. Chceme naše české rostliny, naše české kameny, dřevo....zahrada vám poděkuje.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >